Σελίδες

☭ Στην Ευρωπαϊκή Ένωση έχουν αποφασίσει μνημόνια διαρκείας για όλους τους λαούς! Έχουν δημιουργήσει μηχανισμούς μόνιμης επιτήρησης και εποπτείας όλων των χωρών - μελών! Το ☭ ΚΚΕ ☭ δε φοβάται, αποκαλύπτει και παλεύει ενάντια στην ΕΕ και τις αποφάσεις - συμφωνίες που έχουν ληφθεί σε αυτήν και που κρύβουν τα κόμματα του ευρωμονόδρομου, γιατί την στηρίζουν. Τι περιμένεις; Για τα ψέματα που σου είπαν, για όσα κρύβουν, δυναμώνουμε τη δύναμη της αλήθειας! Ψηφίζουμε - Δυναμώνουμε το ☭ ΚΚΕ ☭ παντού!

Τετάρτη 13 Σεπτεμβρίου 2023

 











ΥΠΟΨΗΦΙΑ ΔΗΜΑΡΧΟΣ 

ΜΑΡΙΑ ΠΑΠΑΕΛΕΥΘΕΡΙΟΥ

 



Μαζί στους αγώνες για σύγχρονα και ασφαλή σχολεία.

Για τις ανάγκες των παιδιών μας, όχι για τα κέρδη των λίγων!


Τα σχολεία άνοιξαν και η λαϊκή οικογένεια που ήδη βρίσκεται αντιμέτωπη με την ακρίβεια στα σχολικά είδη, με τον αποκλεισμό των παιδιών της από τους βρεφονηπιακούς και παιδικούς σταθμούς λόγω έλλειψης υποδομών και προσωπικού, θα βρεθεί αντιμέτωπη και με την κατάσταση στα κακοσυντήρητασχολεία.

Σήμερα βλέποντας όλα τα σχολεία της Σαλαμίνας, αρκεί για να δει κανείς ότι απέχουμε πολύ από μια κατάσταση που διασφαλίζει την ασφάλεια των μαθητών, των εκπαιδευτικών και των άλλων εργαζομένων στην εκπαίδευση. 

Η παλαιότητα των σχολικών κτιρίων, οι μικρές και λίγες τάξεις που δεν καλύπτουν τις ανάγκες της αύξησης των μαθητών με τη διεύρυνση των τάξεων -κοντέινερς, η έλλειψη αντισεισμικής θωράκισης και πυρασφάλειας, τα μισθωμένα ακατάλληλα κτίρια, η έλλειψη υλικοτεχνικής υποδομής και χώρων για τις σύγχρονες παιδαγωγικές ανάγκες σε όλες τις περιοχές της Σαλαμίνας, φανερώνουν ότι οι ανάγκες για ανέγερση νέων σχολικών κτιρίων είναι ιδιαίτερα αυξημένες, ενώ η συντήρηση των ήδη υπαρχόντων απαιτούν γενναία χρηματοδότηση από το κράτος.

Η πολιτική κόστους-οφέλους, ως κεντρική κατεύθυνση της Ε.Ε., όσον αφορά την ικανοποίηση των σύγχρονων λαϊκών αναγκών και στην παιδεία, που εφαρμόζουν διαχρονικά κυβέρνηση, περιφέρεια, δήμος, χτυπούν βάναυσα το δικαίωμα του παιδιού για σύγχρονα ασφαλή σχολεία, για φοίτηση σε έναν ασφαλή, σύγχρονο, πλήρως στελεχωμένο βρεφονηπιακό και παιδικό σταθμό.

Συνεχώς μειούμενη χρηματοδότηση στις σχολικές επιτροπές, κενά στα σχολεία, συμβασιούχοι εκπαιδευτικοίπεριπλανώμενοι, μισθοί στα τάρταρα, σχολικές υποδομές χωρίς πυρασφάλεια και αντισεισμική θωράκιση, βρέφη αποκλεισμένα από σταθμούς, είναι μια κατάσταση που χαρακτηρίζει και τον δήμο μας με τις αντίστοιχες ευθύνες να διαχέονται από την κυβέρνηση ως τον δήμο.

Ανυπολόγιστες είναι οι ευθύνες της Περιφέρειας, καθώς και των μέχρι τώρα δημοτικών αρχών της Σαλαμίνας. Παρά τις επανειλημμένες πολιτικές παρεμβάσεις της "Λαϊκής Συσπείρωσης" εδώ και πολλά χρόνια, δεν έχουν δρομολογήσει κανένα πρόγραμμα και δεν έχουν κανένα σχεδιασμό για την κάλυψη των στεγαστικών αναγκών και για την αντισεισμική θωράκιση. Δεν έχει παρθεί απολύτως κανένα μέτρο προστασίας για τα σχολικά συγκροτήματα, που φοιτούν χιλιάδες μαθητές και που έχουν χτιστεί, κυρίως, πριν από τον αντισεισμικό κανονισμό του 1959 και του 1984.

Αντίστοιχα η δημοτική αρχή είτε αδιαφορεί γι' αυτή την κατάσταση, είτε την επιδεινώνει με την πολιτική που εφαρμόζει στον δήμο μας. Ακόμα και σχετικά νέα κτίρια, κατασκευασμένα με τους νέους αντισεισμικούς κανονισμούς, λόγω της χρόνιας υποχρηματοδότησης και έλλειψης συντήρησης εμφανίζουν προβλήματα που σε κάποιες περιπτώσεις έχουν οδηγήσει σε κωμικοτραγικές καταστάσεις, όπως προαύλια να πλημμυρίζουν και να μετατρέπονται σε ...πισίνες ή να γεμίζουν με λύματα λόγω προβλημάτων στα δίκτυα ύδρευσης, αίθουσες και γραφεία εκπαιδευτικών σε κοντέινερ ή να έχουνυποστυλώματα για την στήριξη ταβανιών ή να πέφτουν σοβάδες και ψευδοροφές, ακόμα, ηλεκτρολογικές εγκαταστάσεις εκτεθειμένες στους μαθητές και πολλές φορές μη ελεγμένες, αλεξικέραυνα που δεν φυλάσσονται κ.α.

Απέναντι σε αυτή την κατεύθυνση θα αγωνιστούμε για:
✓ Διεκδίκηση αύξησης της κρατικής χρηματοδότησης
✓ Να ελεγχθούν έγκαιρα όλα τα σχολεία, ξεκινώντας από τα πιο παλιά κτίρια, 2ο Δημοτικό, Δημοτικό σχολείο Αμπελακίων, Λύκειο Αμπελακίων. Να πραγματοποιηθούν ουσιαστικοί έλεγχοι και όχι μόνο οπτικοί, από τις αρμόδιες επιτροπές της ΚΤΥΠ σε συνεργασία με τις τεχνικές υπηρεσίες του Δήμου και να παρασχεθούν πιστοποιητικά καταλληλότητας για όλα τα σχολικά κτίρια με ουσιαστικό έλεγχο, σε όλα τα επίπεδα (στατική επάρκεια - προσεισμικός έλεγχος - έξοδοι διαφυγής - πυρασφάλεια - ασφαλής ηλεκτρολογική εγκατάσταση - επάρκεια σε προαύλια και χώρους συγκέντρωσης).
✓ Να γίνει σχεδιασμός για ανέγερση νέων σύγχρονων και ασφαλών σχολικών κτιρίων με δέσμευση κατάλληλων χώρων.Συγκεκριμένα: Δημοτικό σχολείο Αμπελακίων, Δημοτικό σχολείο Σεληνίων, Νηπιαγωγείο Σεληνίων, Δημοτικό σχολείο Φοίνικα, Νηπιαγωγείο Φοίνικα, 5ο Νηπιαγωγείο Σαλαμίνας, 6οΝηπιαγωγείο Σαλαμίνας, Νηπιαγωγείο Αιαντείου, 8ο Νηπιαγωγείο Σαλαμίνας, 7ο Νηπιαγωγείο Σαλαμίνας , Νηπιαγωγείο Παλουκίων. 
✓ Ίδρυση Ειδικού Νηπιαγωγείου στην Σαλαμίνα και άμεση δέσμευση χώρου για ανέγερση κατάλληλου κτιρίου για την στέγασή του.
✓ Άμεση υλοποίηση της απόφασης για ανέγερση σχολικού συγκροτήματος Γυμνασίου - Λυκείου Αιαντείου στην περιοχή Αγ. Αθανάσιος.
✓ Να μειωθεί ο μέγιστος αριθμός μαθητών ανά τμήμα.
✓ Το κράτος να έχει την ευθύνη και την εποπτεία για τους ελέγχους και τις επισκευές στα σχολεία.
✓ Να ληφθούν και να χρηματοδοτηθούν όλα τα απαιτούμενα μέτρα για ασφαλείς, σύγχρονες και δωρεάν μαθητικές μεταφορές, μέσα και έξω από το νησί (χωρίς να επιβαρύνονται οι γονείς για τις σχολικές εκδρομές, το κόστος για τα φερρυ μποτ). 
✓ Έξω από όλες τις σχολικές μονάδες να διαμορφωθούν διαβάσεις πεζών (διαγράμμιση κλπ), να τοποθετηθούν παλλόμενοι φωτεινοί σηματοδότες, επαρκής φωτισμός, τεχνητοί μειωτές ταχύτητας, ορισμός ανώτατου ορίου ταχύτητας.
✓ Να στελεχωθούν όλα τα σχολεία με προσωπικό φύλαξης, τόσο για την ασφάλεια και την προστασία των παιδιών μας μέσα στο σχολείο, όσο και για τη δυνατότητα να είναι ανοικτά τα σχολεία το απόγευμα ως χώροι κοινωνικοποίησης και κέντρα ανάπτυξης αθλητικών και πολιτιστικών δραστηριοτήτων που θα δώσουν δημιουργική διέξοδο στα παιδιά μας
✓ Δημιουργία Κέντρου Δημιουργικής Απασχόλησης (ΚΔΑΠ)για 5-12 χρονών σε 11μηνη βάση που θα καλύπτει τις ανάγκες των γονιών.
✓ Μόνιμοι διορισμοί ΟΛΩΝ των εκπαιδευτικών. Πρόγραμμαενισχυτικής διδασκαλίας και παράλληλης στήριξης παντού. 
✓ Εξασφάλιση σχολικών ιατρών και νοσηλευτών, σχολικώνψυχολόγων και κοινωνικών λειτουργών. Επαρκές μόνιμοπροσωπικό καθαριότητας, πλήρους ωραρίου και όλου του βοηθητικού προσωπικού για όλα τα σχολεία. 
✓ Σχολικά γεύματα για όλα τα παιδιά χωρίς εξαιρέσεις.



Αγωνιζόμαστε και διεκδικούμε ένα ασφαλές σχολικό περιβάλλον με ολοκληρωμένη και ουσιαστική μόρφωση για όλα τα παιδιά.

Γι αυτό στις 8 Οκτώβρη o λαός του νησιού μας χρειάζεται ένα πραγματικό αντίπαλο δέος στην πολιτική που υποβαθμίζει και τα σχολεία των παιδιών μας.

Ψηφίζουμε Λαϊκή Συσπείρωση Σαλαμίνας, με υποψήφια Δήμαρχο τη Μαρία Παπαελευθεριου.