Τώρα και στο Facebook στηρίζουμε Λαϊκή Συσπείρωση Σαλαμίνας https://www.facebook.com/laikisyspeirosisalaminas/ ΚΚΕ παντού!
☭ Στην Ευρωπαϊκή Ένωση έχουν αποφασίσει μνημόνια διαρκείας για όλους τους λαούς! Έχουν δημιουργήσει μηχανισμούς μόνιμης επιτήρησης και εποπτείας όλων των χωρών - μελών! Το ☭ ΚΚΕ ☭ δε φοβάται, αποκαλύπτει και παλεύει ενάντια στην ΕΕ και τις αποφάσεις - συμφωνίες που έχουν ληφθεί σε αυτήν και που κρύβουν τα κόμματα του ευρωμονόδρομου, γιατί την στηρίζουν. Τι περιμένεις; Για τα ψέματα που σου είπαν, για όσα κρύβουν, δυναμώνουμε τη δύναμη της αλήθειας! Ψηφίζουμε - Δυναμώνουμε το ☭ ΚΚΕ ☭ παντού!

Μουσείο Εαμικής Εθνικής Αντίστασης

ΜΟΥΣΕΙΟ ΕΑΜΙΚΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ
Τα τελευταία χρόνια καταβάλλεται σοβαρή προσπάθεια από διάφορα κέντρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και από τα επιτελεία της αστικής τάξης, να ξαναγράψουν την ιστορία, παραχαράζοντάς της. Διαστρεβλώνουν το νόημα της Αντιφασιστικής Νίκης των Λαών. Μας λένε ότι δε φταίνε οι φασίστες εισβολείς για τα ολοκαυτώματα, αλλά ο ελληνικός λαός που πάλεψε για τη λευτεριά και την ανεξαρτησία του. Βγάζουν λάδι τους χιτλεροπροσκυνημένους χίτες και ταγματασφαλίτες και χρεώνουν με ευθύνες το ΕΑΜ και το Λαϊκό του Στρατό ΕΛΑΣ, για τους ηρωϊκούς αγώνες του. Βαφτίζουν τους θύτες-θύματα, φέρνοντας διάφορα αντικομμουνιστικά μνημόνια. Εμείς θέλοντας να συμβάλλουμε στην ανάδειξη της αληθινής ιστορίας της λαμπρής δεκαετίας 1940-49, δημιουργήσαμε το μουσείο ΕΑΜικής Εθνικής Αντίστασης. Μέσα από το αρχειακό υλικό και τα εκθέματά του τιμάμε την ΕΑΜική Αντίσταση, τον ηρωϊκό Δεκέμβρη του 1944 και τον κορυφαίο αγώνα του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας.
ΕΑΜΙΚΗ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ
Τον Ιούλη του 1941 ιδρύεται το Εργατικό ΕΑΜ και στις 27 Σεπτέμβρη του 1941 με πρωτοβουλία του ΚΚΕ και σε συνεργασία με το Αγροτικό Κόμμα Ελλάδας, την Ελληνική Λαϊκή Δημοκρατία και το Σοσιαλιστικό Κόμμα Ελλάδας ιδρύεται το Εθνικό Απελευθερωτικό Μέτωπο (ΕΑΜ). Στο ΕΑΜ και στις οργανώσεις του (ΕΛΑΣ, ΕΠΟΝ, Εθνική Αλληλεγγύη, ΕΤΑ, ΟΠΛΑ, ΕΛΑΝ) συσπειρώθηκε η μεγάλη πλειοψηφία της εργατικής τάξης και των λαϊκών στρωμάτων. Το ΕΑΜ έσωσε το λαό από την πείνα, πάλεψε για ΛΕΥΤΕΡΙΑ και ΛΑΟΚΡΑΤΙΑ. Δημιούργησε φύτρα εξουσίας στις απελευθερωμένες περιοχές. Τροφοδότησε τη λαϊκή πολιτιστική ανάταση. Στις 10 Μάρτη του 1944 ορκίστηκε η Πολιτική Επιτροπή Εθνικής Απελευθέρωσης, κεντρικό όργανο πολιτικής διοίκησης στις απελευθερωμένες περιοχές. Χάρη στο ΕΑΜ δε στάλθηκε ούτε ένας Έλληνας για εργασία στη Γερμανία. Ο Λαϊκός του Στρατός ΕΛΑΣ καθήλωσε 12 γερμανικές μεραρχίες στην Ελλάδα. Εδώ αναδεικνύεται και η γενικότερη συμβολή του ΕΑΜικού κινήματος στην Αντιφασιστική Νίκη των λαών.
Ο ΗΡΩΪΚΟΣ ΔΕΚΕΜΒΡΗΣ ΤΟΥ 1944
Την 1η Δεκέμβρη του 1944 ο Σκόμπυ διατάσσει το μονόπλευρο αφοπλισμό του ΕΛΑΣ. Δε διαλύει όμως τα αστικά στρατιωτικά σώ- ματα, Ορεινή Ταξιαρχία, Ιερό Λόχο, Αστυνομία, Χωροφυλακή. Παράλληλα 12.000 ταγματασφαλίτες εξοπλίζονται από την κυβέρνηση και τους Βρετανούς. Το ΚΚΕ και το ΕΑΜ-ΕΛΑΣ αρνήθηκαν την απόφαση του Σκόμπυ, παραιτούνται 5 υπουργοί και ένας υφυπουργός από την κυβέρνηση και αποφασίζεται συλλαλητήριο για της 3 του Δεκέμβρη και απεργία για τις 4 του Δεκέμβρη. Οι ακροβολισμένοι χωροφύλακες του Έβερτ πυροβολούν το άο- πλο πλήθος και έχουμε 21 νεκρούς και 140 τραυματίες. Στις 4 του Δεκέμβρη ο λαός θάβει τους νεκρούς του, κατεβαίνοντας πάλι σε διαδήλωση. Δέχεται δολοφονική επίθεση και σφαγή, με 40 νεκρούς και 70 τραυματίες. Ακολουθεί ο ένοπλος λαϊκός αγώνας των 33 ημερών. Αγώνας με ηρωϊσμό και αυτοθυσία, μια μάχη όμως άνιση για τον ΕΛΑΣ. Όσα και αν γραφτούν για το Δεκέμβρη, θα μείνει ζωντανότο πύρινο σύνθημα του πανό που κρατούσαν οι μαυροφορεμένες κοπέλες της ιστορικής φωτογραφίας.
«ΟΤΑΝ Ο ΛΑΟΣ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ ΜΠΡΟΣΤΑ ΣΤΟΝ ΚΙΝΔΥΝΟ ΤΗΣ ΤΥΡΑΝΝΙΑΣ,
ΔΙΑΛΕΓΕΙ Ή ΤΙΣ ΑΛΥΣΙΔΕΣ Ή ΤΑ ΟΠΛΑ».

Ο ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟΣ ΣΤΡΑΤΟΣ ΕΛΛΑΔΑΣ
Μετά τη συμφωνία της Βάρκιζας η αντίδραση διατήρησε σε ισχύ το «ιδιώνυμο», όλους τους νόμους των δοσίλογων, καθώς και τους νόμους της δικτατορίας του φασίστα Μεταξά. Το τρομοκρατικό όργιο εντείνεται. Στο τέλος του πρώτου χρόνου τα νούμερα μαρτυρούν: Νεκροί 1.289, τραυματίες 6.671, βασανισθέντες 31.632, συλληφθέντες 84.931, βιασμένες γυναίκες 165, ληστείες 6.567, επιδρομές σε τυπογραφεία 572, καταδιωκόμενοι δημοκρατικοί πολίτες: 100.000. Στη χώρα δρουν 206 μοναρχοφασιστικές συμμορίες. Αποφασίζεται η ανάπτυξη της μαζικής Λαϊκής Αυτοάμυνας. Στις 28 Οκτώβρη του 1946 ιδρύεται ο Δημοκρατικός Στρατός Ελλάδας. Εδώ αντιπαρατάχθηκε η ένοπλη μαζική λαϊκή πάλη με την ένοπλη και θεσμική κρατική βία, που ασκούσαν οι μηχανισμοί των κυβερνήσεων Τσαλδάρη - Σοφούλη - Μάξιμου, που στηρίζονταν από τον εγγλέζικο και αμερικάνικο ιμπεριαλισμό. Ο αγώνας του ΔΣΕ αποτελεί την κορυφαία στιγμή της ταξικής πάλης στην Ελλάδα στον 20ο αιώνα. Αποπνέει δίκαιο και ηθική, γιατί δίκαιο και ηθική αποπνέει ο ανυποχώρητος αγώνας της εργατικής τάξης.

ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥ ΜΟΥΣΕΙΟΥ

Το Μουσείο λειτουργεί με την ευθύνη της Πανελλήνιας Ένωσης Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης και Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας. Είναι ανοιχτό Δευτέρα έως Σάββατο: από 10.00 π.μ. έως 14.00 μ.μ. και τα απογεύματα Τρίτη- Πέμπτη-Παρασκευή: από 18.ΟΟ μ.μ. έως 20.00 μ.μ.. Στα εκθέματά του περιλαμβάνονται αρχειακό υλικό, βιβλία, περιοδικά εφημερίδες, φωτογραφίες, δικαστικές αποφάσεις, αποφυλακιστήρια, διάφορα κειμήλια και δημιουργήματα εξορίστων. Στο ισόγειο λειτουργεί δανειστική βιβλιοθήκη με ιστορικά- λογοτεχνικά- πολιτικά βιβλία καθώς και ηλεκτρονική βιβλιοθήκη. Το χώρο μπορούν να επισκεφθούν οργανωμένα γκρουπ μαθητών δημοτικού, γυμνασίου, λυκείου, σπουδαστών, φοιτητών αρκεί να υπάρχει προσυνεννόηση.

Τηλέφωνα επικοινωνίας: 210 5730026- 6972840765
fax: 210 5730019
Διεύθυνση: Εθνικής Αντιστάσεως - Περιστέρι 33- Τ.Κ. 121 34
Η ΔΙΟΙΚΟΥΣΑ ΕΠΙΤΡΟΠΗ
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΕΝΩΣΗ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ
ΚΑΙ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟΥ ΣΤΡΑΤΟΥ ΕΛΛΑΔΑΣ