Σελίδες

☭ Στην Ευρωπαϊκή Ένωση έχουν αποφασίσει μνημόνια διαρκείας για όλους τους λαούς! Έχουν δημιουργήσει μηχανισμούς μόνιμης επιτήρησης και εποπτείας όλων των χωρών - μελών! Το ☭ ΚΚΕ ☭ δε φοβάται, αποκαλύπτει και παλεύει ενάντια στην ΕΕ και τις αποφάσεις - συμφωνίες που έχουν ληφθεί σε αυτήν και που κρύβουν τα κόμματα του ευρωμονόδρομου, γιατί την στηρίζουν. Τι περιμένεις; Για τα ψέματα που σου είπαν, για όσα κρύβουν, δυναμώνουμε τη δύναμη της αλήθειας! Ψηφίζουμε - Δυναμώνουμε το ☭ ΚΚΕ ☭ παντού!

Δευτέρα 2 Μαΐου 2022

Ένας ακόμη αντιλαϊκός προϋπολογισμός εγκρίθηκε από το Δημοτικό Συμβούλιο Σαλαμίνας

 


ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Ένας ακόμη αντιλαϊκός προϋπολογισμός εγκρίθηκε από το Δημοτικό Συμβούλιο Σαλαμίνας, συνεχίζοντας τη φοροληστεία των εργατικών-λαϊκών νοικοκυριών και την προώθηση των αντιλαϊκών στοχεύσεων περί «ισοσκελισμένων προϋπολογισμών» προς όφελος των επιχειρηματικών ομίλων, στα πλαίσια του «δημοσιονομικού κορσέ» που θέτει το κράτος, η κυβέρνηση και η Ε.Ε..


Παρά τις επιπλέον επιχορηγήσεις από το κράτος μέσω των Κεντρικών Αυτοτελών Πόρων, λόγω των ιδιαίτερων συνθηκών πανδημίας για το έτος 2021, η κρατική χρηματοδότηση για την Τοπική Διοίκηση έχει μειωθεί την τελευταία δεκαετία άνω του 60%, ενώ, για το 2022, η χρηματοδότηση μειώνεται περαιτέρω σε σχέση με το 2021.


Σε όλες τις νομοθετικές ρυθμίσεις οι Δημοτικές Αρχές «κωφεύουν», συμβιβάζονται και υλοποιούν την κυρίαρχη πολιτική, που σταδιακά αποψιλώνουν τους δήμους από την κρατική χρηματοδότηση και τους καθιστούν άλλον ένα φορολογικό μηχανισμό στο πλάι του Κράτους, μέσω της ανταποδοτικότητας.


Η κατεύθυνση, εδώ και χρόνια, παραμένει η εξής: βρείτε χρήματα για τους Δήμους μέσω των ιδίων εσόδων, άρα φορολογήστε εκ νέου, χαρατσώστε τους Δημότες, ώστε να έχετε έσοδα και να τα διαθέτετε σε ιδιώτες, προκειμένου να «παράγεται έργο». Αυτό σημαίνει ιδιωτικοποίηση τομέων των ΟΤΑ όπως πράσινο, ηλεκτροφωτισμός, καθαριότητα κ.ά, αφού άλλωστε έχουν μειωθεί δραστικά και οι επιτρεπόμενες προσλήψεις μόνιμου προσωπικού με τις νέες διατάξεις της κυβέρνησης της ΝΔ, που ήρθαν να προστεθούν στις προηγούμενες του ΣΥΡΙΖΑ.


Στον προϋπολογισμό του Δήμου Σαλαμίνας για το 2022, προβλέπεται νέα φοροληστεία για τα εργατικά-λαϊκά στρώματα του νησιού, μέσω των προσαυξημένων κατά περίπου 500.000€ δημοτικών τελών, ενώ την ίδια στιγμή, δίνονται εργολαβίες για δασοτεχνικές εργασίες σε εργολάβους, πληρώνοντάς τους αδρά, στο όνομα της μη διεκδίκησης και παραίτησης προσλήψεων μόνιμου προσωπικού.


Έργα τα οποία έχει ανάγκη η εργατική-λαϊκή οικογένεια, όπως οι επισκευές-συντηρήσεις σχολείων, που είναι κρίσιμες για την ασφάλεια των παιδιών μας, καθυστερούν, δίνονται με το σταγονόμετρο, ενώ έχουν ήδη εγκριθεί από τα έτη 2018-2019-2020!


Επίσης, ερωτηματικά προκαλούν οι μειωμένες αποδοχές μόνιμου προσωπικού και άλλων συμβάσεων για το 2022, η περαιτέρω μείωση των κονδυλίων μισθοδοσίας του προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι» (σ.σ. για το 2021 δεν δόθηκε ούτε ένα ευρώ!), το χαμηλό ποσό που προβλέπεται για ιατρικές εξετάσεις προσωπικού, όταν το 2021 δόθηκαν μόνο 725 ευρώ κ.ά.


Η αναλογία ιδία έσοδα/ΚΑΠ έχει φτάσει στο 127%!


Λέμε ως εδώ και μη παρέκει!


Σε συνθήκες όπου πλήττεται το εισόδημα των εργαζόμενων και των αυτοαπασχολούμενων, η ακρίβεια τσακίζει κόκκαλα, η ανασφάλεια για το αύριο εντείνεται, λόγω και της εμπλοκής της Ελλάδας στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο στην Ουκρανία, ο Δήμος Σαλαμίνας θα έπρεπε να έχει στη μέριμνά του την ανακούφιση των εργατικών-λαϊκών οικογενειών και όχι να αυξάνει τα ανταποδοτικά τέλη και να κυνηγάει τα νοικοκυριά για ανείσπρακτες οφειλές παλαιότερων ετών, όπως αποτυπώνεται στον προϋπολογισμό!


Η «Λαϊκή Συσπείρωση» και το ΚΚΕ, παλεύει καθημερινά μέσα από το οργανωμένο κίνημα, τα σωματεία και τους φορείς της περιοχής, ώστε το κράτος να έχει την αποκλειστική χρηματοδότηση των δήμων, που πρέπει να αυξηθεί αδρά, προκειμένου να ανταποκριθούν στις αυξημένες ανάγκες των δημοτών.


Διεκδικούμε:

  • Μείωση των δημοτικών τελών κατά 40% για όλα τα λαϊκά νοικοκυριά του νησιού και απαλλαγή για τις ευπαθείς ομάδες και τους μακροχρόνια ανέργους.

  • Τριπλασιασμό του συντελεστή για τις τράπεζες και επιχειρήσεις με μεγάλο τζίρο όπως Super Market, ναυπηγεία κ.λπ.

  • Μείωση κατά τουλάχιστον 15% των δημοτικών τελών για τους μικροεπαγγελματίες

  • Κατάργηση των δημοτικών τελών που αφορούν τους ημιυπαίθριους που διατηρούν το χαρακτήρα του ημιυπαίθριου.

  • Διεκδίκηση γενναίας αύξησης της κρατικής χρηματοδότησης για το σύνολο των αναγκών του Δήμου. Να σταματήσει ο προσανατολισμός στη διαρκή και εντεινόμενη φορολογική επιβάρυνση των λαϊκών οικογενειών και των μικροεπαγγελματιών και αγροτών του νησιού.

  • Διαγραφή τόκων, προστίμων, 30% των υπόλοιπων χρεών στο Δήμο που συσσωρεύτηκαν ως αποτέλεσμα της προηγούμενης κρίσης αλλά και των αντιλαϊκών πολιτικών που τη συνόδευσαν και διακανονισμός των υπόλοιπων χρεών.


Η δική μας πρόταση ξεκινά με αφετηρία την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών και έχει ως προαπαιτούμενο τη φορολογική ελάφρυνση του λαού, με τη μετατόπιση των βαρών στους επιχειρηματικούς ομίλους.

Γι’ αυτό καταψηφίσαμε τα δημοτικά τέλη που παραμένουν στα ύψη, την ίδια στιγμή που μπορούσε η Δημοτική Αρχή να φορολογήσει το μεγάλο κεφάλαιο της περιοχής.

Καταψηφίσαμε το τεχνικό πρόγραμμα, γιατί είναι μακριά από τις ανάγκες του λαού, αλλά και τον προϋπολογισμό, γιατί σ’ αυτόν αποτυπώνεται η διαχειριστική αντίληψη της δημοτικής αρχής και το μοίρασμα των κονδυλίων σε επιχειρηματικούς ομίλους, την ίδια στιγμή που τα εργατικά-λαϊκά στρώματα του νησιού στενάζουν από τη βάρβαρη πολιτική κυβέρνησης και τοπικής διοίκησης.


Καλούμε το λαό του νησιού σε αγωνιστικό ξεσηκωμό και διεκδίκηση ενάντια στην εμπλοκή της χώρας μας στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο, την ακρίβεια, την εργασιακή ανασφάλεια.