Σελίδες

☭ Στην Ευρωπαϊκή Ένωση έχουν αποφασίσει μνημόνια διαρκείας για όλους τους λαούς! Έχουν δημιουργήσει μηχανισμούς μόνιμης επιτήρησης και εποπτείας όλων των χωρών - μελών! Το ☭ ΚΚΕ ☭ δε φοβάται, αποκαλύπτει και παλεύει ενάντια στην ΕΕ και τις αποφάσεις - συμφωνίες που έχουν ληφθεί σε αυτήν και που κρύβουν τα κόμματα του ευρωμονόδρομου, γιατί την στηρίζουν. Τι περιμένεις; Για τα ψέματα που σου είπαν, για όσα κρύβουν, δυναμώνουμε τη δύναμη της αλήθειας! Ψηφίζουμε - Δυναμώνουμε το ☭ ΚΚΕ ☭ παντού!

Παρασκευή 26 Ιανουαρίου 2024

Ερώτηση μέτρα για την ασφαλή και απρόσκοπτη λειτουργία του Κέντρου Υγείας Σαλαμίνας






Κοινοβουλευτική Ομάδα

Λεωφ. Ηρακλείου 145, 14231 ΝΕΑ ΙΩΝΙΑ, 

τηλ.: 2102592213, 2102592105, 2102592258, fax: 2102592097

e-mailko@vouli.kke.grhttp://www.kke.gr

Γραφεία Βουλής: 2103708168, 2103708169, 

fax: 2103707410

 



ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τον Υπουργό Υγείας 

 

Θέμα: Να παρθούν άμεσα μέτρα για την ασφαλή και απρόσκοπτη λειτουργία του Κέντρου Υγείας Σαλαμίνας

Επανερχόμαστε με ερώτηση για την τραγική κατάσταση που επικρατεί στο Κέντρο Υγείας Σαλαμίνας. Οι ελλείψεις προσωπικού, το κλείσιμο και η υπολειτουργία δεν προκύπτουν «μοιραία», αντίθετα αποτελούν έκφραση του σχεδιασμού τόσο της σημερινής κυβέρνησης όσο και των προηγούμενων, που είναι η διάλυση του δημόσιου συστήματος υγείας και η στροφή ολοένα και περισσότερου κόσμου στις ιδιωτικές μονάδες υγείας.  Χαρακτηριστικά: 

Δεν υπάρχουν οι ειδικότητες οδοντίατρου και καρδιολόγου (υπάρχει μόνο ένας συμβεβλημένος ιδιώτης). Το ιατρικό προσωπικό χρειάζεται να ενισχυθεί με τουλάχιστον ακόμα ένα γενικό γιατρό, για να μπορέσουν να καλυφθούν οι τεράστιες ανάγκες και το Κ.Υ να συνεχίσει να λειτουργεί σε 24ωρη βάση. 

Ακόμα το μικροβιολογικό τμήμα δεν λειτουργεί και στο ακτινολογικό οι γιατροί είναι με σύμβαση. Μερικοί γιατροί παραμένουν στη θέση τους ακόμα και μετά την συνταξιοδότηση τους, προκειμένου να συνεχίζουν να καλύπτονται οι ειδικότητες, π.χ. ψυχίατρος. Μάλιστα, δεν αναπληρώνονται οι θέσεις όσων γιατρών συνταξιοδοτούνται, αλλά πολλές από αυτές καλύπτονται από επικουρικούς, αγροτικούς γιατρούς και με μετακινήσεις. Επίσης, δεν υπάρχει καμία 24ωρη μονάδα ψυχικής υγείας στο νησί, ούτε δομές στην κοινωνική υπηρεσία, με απουσία ψυχολόγου και κοινωνιολόγου.

Το οργανόγραμμα του Κέντρου Υγείας πρέπει να εκσυγχρονιστεί, παίρνοντας υπόψη ότι ο πληθυσμός του νησιού έχει αυξηθεί σημαντικά και την περίοδο του καλοκαιριού αυξάνεται ακόμα περισσότερο. Είναι αδύνατον να καλυφθούν οι ανάγκες των κατοίκων και των εργαζόμενων του νησιού με το υπάρχον προσωπικό. 

Οι εργαζόμενοι του Κ.Υ. που δεν μένουν στο νησί έχουν να αντιμετωπίσουν και το δυσβάσταχτο κόστος της μετακίνησης, που με τις συνεχόμενες αυξήσεις των εισιτηρίων έχουν φτάσει να ξοδεύουν το 20% του μισθού τους. 

Το Κέντρο Υγείας αντιμετωπίζει και κτιριακά προβλήματα αφού στο Κ.Υ. δεν υπάρχουν χώροι για την αποθήκευση των υλικών, με αποτέλεσμα να βρίσκονται όλα στους διαδρόμους. Επίσης, υπάρχει επιβάρυνση με έξοδα μεταφοράς και για τον ιματισμό του Κ.Υ. που πρέπει να βγαίνει εκτός νησιού για πλύσιμο, αφού το ΚΥ δεν έχει δικά του πλυντήρια. 

 

ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός τι μέτρα θα πάρει η κυβέρνηση προκειμένου:

 

- Να γίνουν άμεσα προσλήψεις μόνιμου, πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης ιατρικού προσωπικού όλων των ειδικοτήτων, νοσηλευτών και λοιπού προσωπικού, ώστε να εξασφαλίζεται η ασφαλής και 24ωρη λειτουργία του Κέντρου Υγείας.

- Να γίνουν προσλήψεις μόνιμου προσωπικού στην καθαριότητα και στην φύλαξη.

- Να στελεχωθεί το Κ.Υ. με όλο το κατάλληλο εξοπλισμό για εργαστηριακές και προληπτικές εξετάσεις.

- Να εξασφαλιστεί η δωρεάν μετακίνηση των εργαζομένων του Κ.Υ. με τα πλοία της γραμμής.

 

Οι Βουλευτές

Μανωλάκου Διαμάντω

Αμπατιέλος Νίκος

Παφίλης Θανάσης

Γκιόκας Γιάννης

Δάγκα Βιβή

Κατσώτης Χρήστος

Διγενή Σεμίνα

Κανέλλη Λιάνα

Κτενά Αφροδίτη

Τσοκάνης Χρήστος