Σελίδες

☭ Στην Ευρωπαϊκή Ένωση έχουν αποφασίσει μνημόνια διαρκείας για όλους τους λαούς! Έχουν δημιουργήσει μηχανισμούς μόνιμης επιτήρησης και εποπτείας όλων των χωρών - μελών! Το ☭ ΚΚΕ ☭ δε φοβάται, αποκαλύπτει και παλεύει ενάντια στην ΕΕ και τις αποφάσεις - συμφωνίες που έχουν ληφθεί σε αυτήν και που κρύβουν τα κόμματα του ευρωμονόδρομου, γιατί την στηρίζουν. Τι περιμένεις; Για τα ψέματα που σου είπαν, για όσα κρύβουν, δυναμώνουμε τη δύναμη της αλήθειας! Ψηφίζουμε - Δυναμώνουμε το ☭ ΚΚΕ ☭ παντού!

Δευτέρα 5 Δεκεμβρίου 2022

Ενεργειακή αναβάθμιση ή αλλιώς business στις πλάτες των Δημοτών της Σαλαμίνας

15/7/2021

Στην συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου που πραγματοποιήθηκε στις  6 Ιουλίου.  Η Δημοτική Αρχή προχώρησε σε έγκριση σύμβασης με εταιρία για τις ανάγκες Ηλεκτροφωτισμού του Δήμου Σαλαμίνας.

Παρά τα παραμύθια περί ενεργειακής αναβάθμισης δεν μασάμε κουτόχορτο. Η Δημοτική Αρχή πρέπει να απαντήσει ποια είναι τα αποτελέσματα αυτής της πολιτικής στους Δήμους που ήδη εφαρμόσετε. Τέτοια προγράμματα τα τελευταία χρόνια εγκρίνονται με το σωρό και αποτελούν προγράμματα καραμπινάτης ιδιωτικοποίησης αυτών των Υπηρεσιών του Δήμου.

 

 Αν η Δημοτική Αρχή ήθελε πραγματικά να αναλάβει πρωτοβουλίες ενεργειακής αναβάθμισης,  θα προχωρούσε σε αγορά και αντικατάσταση  σύγχρονου εξοπλισμού , και σε διεκδίκηση  προσλήψεων  νέου προσωπικού στις Υπηρεσίες Ηλεκτροφωτισμού.

 

Άντι για αυτό όμως η Δημοτική Αρχή  ακολουθώντας την κυβερνητική πολιτική προχώρα σε παραπέρα ιδιωτικοποίηση αυτών των υπηρεσιών στήνοντας  πάρτι επενδύσεων σε βάρος των αναγκών του λαού μας. Οι όροι της σύμβασης είναι αποκαλυπτικοί.

 

Τέτοιοι όροι διατυπώνονται και στις αποφάσεις υπ’ αριθμόν 110-111 της Οικ. Επιτροπής του Δήμου της Σαλαμίνας, όπου προβλέπεται «Ο Δήμος να υλοποιήσει την αναβάθμιση του δικτύου μέσω σύναψης Σύμβασης Ενεργειακής Απόδοσης (Σ.Ε.Α.)… Στα τεύχη του Διαγωνισμού (Παραρτήματα 6 και 7) περιλαμβάνεται τόσο το Σχέδιο Σύμβασης Μεσεγγύησης όσο και το        Σχέδιο Σύμβασης ενεχυριάσεως απαιτήσεων όπου ορίζονται ουσιώδεις λεπτομέρειες της υλοποίησης της Σ.Ε.Α.».  Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι ο εργολάβος, θα λάβει -πέρα από το κόστος των υλικών, τοποθέτησης και συντήρησης- και ποσοστό από τα ανταποδοτικά τέλη, όπως έγινε στο Δήμο του Πειραιά.

 

Παράλληλα, μόνο με «ευχολόγιο» μπορεί να χαρακτηριστεί η διαπίστωση ότι «Ο Δήμος δεν θα δαπανήσει νέους οικονομικούς πόρους, ενώ παράλληλα θα έχει μηδενικές δαπάνες συντήρησης. Πως με αυτόν τον τρόπο θα μπορέσει να πραγματοποιήσει είτε μείωση τελών (ανταποδοτικά τέλη ΟΤΑ), είτε πρόσθετες συναφείς επενδύσεις (νέα δίκτυα ή αναβάθμισή των υφιστάμενων)», αφού ήδη προϋπολογίζει 15.000.000,00€ για το έργο που περιλαμβάνει συντήρηση για 12  χρόνια,

 

Έτσι, με χρήματα των δημοτών, επιδοτούνται οι επιχειρηματικοί όμιλοι για να κάνουν τις πράσινες μπίζνες, ενώ υποβαθμίζεται ο Τομέας Ηλεκτροφωτισμού του Δήμου, με απώτερο σκοπό το κλείσιμό του τα επόμενα χρόνια, αφού σταδιακά τις ενέργειες συντήρησης τις αναλαμβάνουν εργολάβοι. Παράλληλα, να έχουμε και μια ετοιμότητα για τα περιβόητα «πράσινα τέλη», με ότι αυτό συνεπάγεται για το επιπλέον χαράτσωμα του λαού .

 

Η Λαϊκή Συσπείρωση είναι  ξεκάθαρα υπέρ της χρήσης νέων τεχνολογιών για την εξοικονόμηση ενέργειας που είναι φιλικές στο περιβάλλον και τον άνθρωπο, αλλά κάθετα αντίθετοι με την οποιασδήποτε μορφή ιδιωτικοποίησης, μερικής ή ολικής, των οργανωμένων υπηρεσιών του Δήμου. Άλλωστε, υπάρχει προσωπικό στην Ελλάδα που μπορεί να προσληφθεί ή ήδη υπάρχει στο Δήμο και μπορεί να συμβάλει στην υλοποίηση των αλλαγών στον ηλεκτροφωτισμό με ιδία μέσα.