Σελίδες

☭ Στην Ευρωπαϊκή Ένωση έχουν αποφασίσει μνημόνια διαρκείας για όλους τους λαούς! Έχουν δημιουργήσει μηχανισμούς μόνιμης επιτήρησης και εποπτείας όλων των χωρών - μελών! Το ☭ ΚΚΕ ☭ δε φοβάται, αποκαλύπτει και παλεύει ενάντια στην ΕΕ και τις αποφάσεις - συμφωνίες που έχουν ληφθεί σε αυτήν και που κρύβουν τα κόμματα του ευρωμονόδρομου, γιατί την στηρίζουν. Τι περιμένεις; Για τα ψέματα που σου είπαν, για όσα κρύβουν, δυναμώνουμε τη δύναμη της αλήθειας! Ψηφίζουμε - Δυναμώνουμε το ☭ ΚΚΕ ☭ παντού!

Τετάρτη 8 Οκτωβρίου 2014

ΕΚΤΑΚΤΗ ΣΥΝΟΔΟΣ ΚΟΡΥΦΗΣ ΤΗΣ ΕΕ Στο φόντο έντονων ενδοαστικών αντιθέσεων

Η «απασχόληση» είναι επισήμως το αντικείμενο της σημερινής Συνόδου στο Μιλάνο
Η «ασθενής ανάκαμψη», που διαπιστώνουν τα επιτελεία της ΕΕ, οξύνει τις ενδοαστικές αντιθέσεις στο εσωτερικό της λυκοσυμμαχίας
Eurokinissi
Στο φόντο ανησυχιών για την παραπέρα πορεία της οικονομίας στα κράτη - μέλη της ΕΕ και έντονων ενδοαστικών αντιθέσεων για το μείγμα διαχείρισης που θα εφαρμοστεί το επόμενο διάστημα, συνέρχεται σήμερα στο Μιλάνο έκτακτη Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ με αντικείμενο, επισήμως, την «απασχόληση».
Η διεξαγωγή της είχε αποφασιστεί στην ειδική σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις 30 Αυγούστου, εν μέσω διαπιστώσεων τότε ότι παρά τις «διαρθρωτικές προσπάθειες των κρατών - μελών», η ανάκαμψη στην Ευρωζώνη «είναι ασθενής, ο πληθωρισμός εξαιρετικά χαμηλός και η ανεργία απαράδεκτα υψηλή». Τότε, επίσης, κατόπιν πιέσεων της γαλλικής κυβέρνησης, είχε αποφασιστεί να πραγματοποιηθεί μια ακόμα έκτακτη σύνοδος στα τέλη Οκτώβρη, αφιερωμένη στην Ευρωζώνη. Τέλος, μια τρίτη σύνοδος θα γίνει το Νοέμβρη, όπου η νέα Ευρωπαϊκή Επιτροπή, υπό την προεδρία του Ζ. Κ. Γιούνκερ, θα παρουσιάσει τις προτάσεις της υπέρ των καπιταλιστικών επενδύσεων.

Ενδιάμεσα στις παραπάνω «έκτακτες» Συνόδους, οι διαβουλεύσεις των ηγετών των κρατών - μελών της λυκοσυμμαχίας θα μεταφερθούν και στην προγραμματισμένη Σύνοδο Κορυφής που θα πραγματοποιηθεί στις 23 - 24 Οκτώβρη, στις Βρυξέλλες.
Αντιθέσεις για το μείγμα διαχείρισης, συμφωνία στις αντιλαϊκές αναδιαρθρώσεις
Η σημερινή έκτακτη Σύνοδος Κορυφής «για την απασχόληση», στην οποία την ελληνική κυβέρνηση θα εκπροσωπήσουν ο πρωθυπουργός, Αντ. Σαμαράς, και ο υπουργός Εργασίας, Γ. Βρούτσης, πραγματοποιείται ενώ μαίνεται η ενδοαστική διαπάλη στους κόλπους της ΕΕ για τους υπό διαμόρφωση κρατικούς προϋπολογισμούς του 2015 και τους τρόπους παραπέρα ενίσχυσης των μονοπωλίων.
Υπενθυμίζουμε ότι ο Ζ. Κ. Γιούνκερ ζήτησε 100 δισ. ευρώ από τα αποθεματικά ύψους 450 δισ. ευρώ του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας προκειμένου να αποδοθούν για την τόνωση των επενδύσεων, και με τη μορφή εγγυήσεων σε δάνεια που θα χορηγήσει η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων. Εκφράζοντας τα ιδιαίτερα συμφέροντα της γερμανικής αστικής τάξης, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Β. Σόιμπλε, σύμφωνα με διαρροές στο γερμανικό περιοδικό «Der Spiegel», εμφανίστηκε κάθετα αντίθετος, λέγοντας πως ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας δημιουργήθηκε αποκλειστικά για τη «διάσωση του ευρώ και όχι για τη χρηματοδότηση έργων».
Παράλληλα, ζήτημα υπάρχει και με τον προϋπολογισμό της Γαλλίας για το 2015, ο οποίος προβλέπει έλλειμμα ύψους 4,3%, πολύ πάνω από το προβλεπόμενο όριο του 3%. Πληροφορίες που διαρρέουν αξιωματούχοι της λυκοσυμμαχίας αναφέρουν ότι είναι πολύ πιθανό ο γαλλικός προϋπολογισμός να απορριφθεί από την Κομισιόν, στο πλαίσιο και των μέτρων της ενισχυμένης δημοσιονομικής εποπτείας, που ισχύει για όλα τα κράτη - μέλη, με ή χωρίς μνημόνιο.
Σε κάθε περίπτωση, ό,τι κι αν αποφασιστεί στη σημερινή Σύνοδο, καμία σχέση δεν πρόκειται να έχει με τα λαϊκά συμφέροντα, καθώς ακόμα και η παρουσιαζόμενη ως «έγνοια» τους για την «απασχόληση», στην πραγματικότητα αφορά στην προώθηση κάποιων προγραμμάτων ανακύκλωσης της ανεργίας, διαχείρισης της ακραίας φτώχειας και παροχής επιπλέον κονδυλίων στους ευρωενωσιακούς ομίλους στο όνομα τάχα της «δημιουργίας θέσεων εργασίας».