Σελίδες

☭ Στην Ευρωπαϊκή Ένωση έχουν αποφασίσει μνημόνια διαρκείας για όλους τους λαούς! Έχουν δημιουργήσει μηχανισμούς μόνιμης επιτήρησης και εποπτείας όλων των χωρών - μελών! Το ☭ ΚΚΕ ☭ δε φοβάται, αποκαλύπτει και παλεύει ενάντια στην ΕΕ και τις αποφάσεις - συμφωνίες που έχουν ληφθεί σε αυτήν και που κρύβουν τα κόμματα του ευρωμονόδρομου, γιατί την στηρίζουν. Τι περιμένεις; Για τα ψέματα που σου είπαν, για όσα κρύβουν, δυναμώνουμε τη δύναμη της αλήθειας! Ψηφίζουμε - Δυναμώνουμε το ☭ ΚΚΕ ☭ παντού!

Πέμπτη 9 Οκτωβρίου 2014

ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΕΕ - ΔΝΤ Διαδοχικά αντιλαϊκά μέτρα με το βλέμμα στην ανάκαμψη του κεφαλαίου

«Παρών» στις αντιλαϊκές διεργασίες για την «επόμενη μέρα» δηλώνει το ΔΝΤ
Στο πλαίσιο της ετήσιας Συνόδου Κορυφής του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας που συγκαλείται στην Ουάσιγκτον (10 - 12 Οκτώβρη) θα συνεχιστούν τα παζάρια γύρω από την αξιολόγηση της αντιλαϊκής πολιτικής, παράλληλα με τις διεργασίες για το ρόλο και τη μορφή της τρόικας στη φάση ανάκαμψης της καπιταλιστικής κερδοφορίας και του παραγόμενου ΑΕΠ.
Η «διευθέτηση» του κρατικού χρέους«περιλαμβάνεται στο πακέτο των ανοικτών θεμάτων που έχει η χώρα», διαμηνύουν οι κυβερνητικοί παράγοντες, σημειώνοντας ότι θα τεθεί στο τραπέζι κατά τη συνάντηση που θα έχουν στην Ουάσιγκτον, την ερχόμενη Κυριακή, ο υπουργός Οικονομικών, Γκ. Χαρδούβελης, και ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας, Γ. Στουρνάρας, με την επικεφαλής του ΔΝΤ, Κ. Λαγκάρντ.
Το ΔΝΤ για τις «χρηματοδοτικές ανάγκες»
Το ΔΝΤ από την πλευρά του δηλώνει «παρών» στις αντιλαϊκές εξελίξεις και για την επόμενη φάση. Σε έκθεση που έδωσε χτες στη δημοσιότητα υποστηρίζει ότι οι «χρηματοδοτικές ανάγκες» της Ελλάδας για το 2015 φτάνουν στο 10% του ΑΕΠ (δηλαδή περίπου 19 δισ. ευρώ) και σε ακόμη 4,3% του ΑΕΠ για το 2016 (6 δισ. ευρώ), συνολικά δηλαδή 25 δισ. ευρώ για την ερχόμενη διετία.

Να σημειωθεί ότι το τρέχον πρόγραμμα χρηματοδοτικής στήριξης από την ΕΕ λήγει στο τέλος του 2014, ενώ από το ΔΝΤ στις αρχές του 2016. Σε αυτό το πλαίσιο το ΔΝΤ, σηκώνοντας το γάντι, υπογραμμίζει την «ανάγκη» συνέχισης της χρηματοδότησης με βάση τα ήδη συμφωνηθέντα με την ΕΕ και τις ελληνικές κυβερνήσεις. Παράλληλα διατηρεί τις «προβλέψεις» του σε ό,τι αφορά την απογείωση των αιματοβαμμένων πρωτογενών πλεονασμάτων (3% του ΑΕΠ το 2015 και 4,5% το 2016).
Επιπρόσθετα, το ΔΝΤ σημειώνει ότι «η Ευρώπη πρέπει να κάνει πολλά περισσότερα για να αντιμετωπίσει το μείζον πρόβλημα της διαρκούς αύξησης των ποσοστών των μη εξυπηρετούμενων τραπεζικών δανείων», ζήτημα που «φωτογραφίζει» και τις κεφαλαιακές ανάγκες των ελληνικών τραπεζικών ομίλων...
Τα «κόκκινα» επιχειρηματικά δάνεια
Στο μεταξύ, εμπλοκή αλλά και μπόλικο παρασκήνιο διαφαίνεται στα παζάρια συγκυβέρνησης - τρόικας γύρω από την υπόθεση «διαχείρισης» των «κόκκινων» επιχειρηματικών δανείων. Σύμφωνα με ορισμένες εκτιμήσεις κυβερνητικών παραγόντων, η «εμπλοκή» αποδίδεται σε διαφωνίες στο εσωτερικό της τρόικας ή ακόμη και στην ακολουθούμενη διαπραγματευτική τακτική της, για λύση - πακέτο με το ζήτημα των ομαδικών απολύσεων και των νέων αντεργατικών ανατροπών στις ιδιωτικές επιχειρήσεις.
Ενας ακόμη κρίκος της αντιλαϊκής πολιτικής είναι το ύψος των νέων κεφαλαιακών αναγκών που θα προκύψουν για τους ελληνικούς τραπεζικούς ομίλους, στη βάση των διαγνωστικών ελέγχων που διενεργεί η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) και με τις σχετικές ανακοινώσεις να αναμένονται στα τέλη Οκτώβρη.
Ο συγκεκριμένος παράγοντας θα συνεκτιμηθεί σε ό,τι αφορά τη διαχείριση των επιχειρηματικών δανείων. Μετά και από τα παζάρια με την τρόικα, υψηλόβαθμοι κυβερνητικοί αξιωματούχοι υποστηρίζουν ότι εκτός ρύθμισης θα μείνουν τα τραπεζικά δάνεια των «1.000 μεγαλύτερων επιχειρήσεων με τις μεγαλύτερες οφειλές», χωρίς ωστόσο να παρέχεται άλλη πληροφόρηση. Γύρω από τις συγκεκριμένες επιχειρήσεις, σε κλάδους της οικονομίας και της παραγωγής με «αναπτυξιακή δυναμική», φαίνεται να εξελίσσονται τα παζάρια και οι ανταγωνισμοί γύρω από τις συντελούμενες αναδιαρθρώσεις, που οδηγούν σε ακόμη μεγαλύτερα επιχειρηματικά σχήματα, στη συγκέντρωση της επιχειρηματικής πίτας και των κερδών, με άξονα την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας του εγχώριου κεφαλαίου. Σύμφωνα με πληροφορίες, στη ρύθμιση θα υπαχθούν επιχειρήσεις με ετήσιο τζίρο μέχρι 900.000 ευρώ ή, σύμφωνα με άλλα σενάρια, ακόμη μέχρι και 2,5 εκατ. ευρώ (με την εξαίρεση των 1.000 επιχειρήσεων με τα μεγαλύτερα χρέη).
Ληξιπρόθεσμες οφειλές
Σε διαδικασία κατάθεσης στη Βουλή βρίσκονται οι ρυθμίσεις των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς την Εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία, οι οποίες αποσυνδέθηκαν από τη ρύθμιση των οφειλών προς τις τράπεζες.
Σύμφωνα με πληροφορίες, για χρέη μέχρι 15.000 ευρώ οι ρυθμίσεις, υπό προϋποθέσεις, προβλέπουν μέχρι και 100 μηνιαίες δόσεις. Ταυτόχρονα, θα δοθούν «εκπτώσεις» επί των προβλεπόμενων σήμερα προστίμων και προσαυξήσεων, που θα κλιμακώνονται από 30% μέχρι και 90%, ανάλογα με τον αριθμό των δόσεων που θα επιλέξουν οι φορολογούμενοι με ληξιπρόθεσμα χρέη.
Οι σχετικές συνεννοήσεις με την τρόικα συνεχίζονται και μετά από την αναχώρηση των κλιμακίων της από την Αθήνα, μέσω ηλεκτρονικής αλληλογραφίας και τηλεδιασκέψεων.