Σελίδες

☭ Στην Ευρωπαϊκή Ένωση έχουν αποφασίσει μνημόνια διαρκείας για όλους τους λαούς! Έχουν δημιουργήσει μηχανισμούς μόνιμης επιτήρησης και εποπτείας όλων των χωρών - μελών! Το ☭ ΚΚΕ ☭ δε φοβάται, αποκαλύπτει και παλεύει ενάντια στην ΕΕ και τις αποφάσεις - συμφωνίες που έχουν ληφθεί σε αυτήν και που κρύβουν τα κόμματα του ευρωμονόδρομου, γιατί την στηρίζουν. Τι περιμένεις; Για τα ψέματα που σου είπαν, για όσα κρύβουν, δυναμώνουμε τη δύναμη της αλήθειας! Ψηφίζουμε - Δυναμώνουμε το ☭ ΚΚΕ ☭ παντού!

Τετάρτη 2 Ιουλίου 2014

ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΠΡΟΕΔΡΙΑΣ ΣΕ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΚΑΙ ΑΜΥΝΑ

«Συμβολή» στην ενίσχυση της ιμπεριαλιστικής επιθετικότητας της ΕΕ
... και βαθύτερη εμπλοκή της χώρας στους επικίνδυνους σχεδιασμούς της λυκοσυμμαχίας, στο όνομα της «υπεράσπισης των ευρωπαϊκών αξιών και συμφερόντων»
Τον απολογισμό των δραστηριοτήτων της Ελληνικής Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ στον τομέα της Ασφάλειας και της Αμυνας, παρουσίασε χτες ο υπουργός Αμυνας, Δημήτρης Αβραμόπουλος, στους πρέσβεις και τους Ακολούθους Αμυνας των κρατών - μελών της ΕΕ.
Ανάμεσα σε άλλα, είπε ότι επί Ελληνικής Προεδρίας «εγκαινιάστηκε και αναπτύχθηκε ένας οδικός χάρτης για την υλοποίηση των Συμπερασμάτων του Συμβουλίου της ΕΕ του Δεκεμβρίου 2013». Αποφάσεις που σηματοδοτούν την όξυνση της ιμπεριαλιστικής επιθετικότητας της ΕΕ, για προώθηση των θέσεων των μονοπωλίων της σε ολόκληρο τον πλανήτη.

Αλλωστε, ο Δ. Αβραμόπουλος περιέγραψε ως προτεραιότητες τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη, τον εναέριο ανεφοδιασμό, τις δορυφορικές επικοινωνίες, τη Στρατηγική Ναυτική Ασφάλειας της ΕΕ, την κυβερνοασφάλεια, την «ανάπτυξη Δυνατοτήτων», στόχοι «που συνδέονται άμεσα με τις προσπάθειές μας για την ενίσχυση της Κοινής μας Πολιτικής Ασφάλειας και Αμυνας» (του στρατιωτικού βραχίονα της ΕΕ) και σηματοδοτούν ακριβώς την προετοιμασία των Ενόπλων Δυνάμεων των κρατών - μελών για δράση μακριά από τις βάσεις ανεφοδιασμού τους, ανάπτυξη και εδραίωσή τους σε κρίσιμες γεωστρατηγικά ζώνες για προάσπιση των συμφερόντων των ευρωπαϊκών μονοπωλιακών ομίλων.
Παραπέρα, εστιάζοντας ο αρμόδιος υπουργός στις οξυμένες ενδοαστικές αντιπαραθέσεις στη Μέση Ανατολή και την Ανατολική Ευρώπη, προϊδέασε για βαθύτερη εμπλοκή της ΕΕ στις συγκρούσεις, εμπλοκή και των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων στην προσπάθεια υπεράσπισης των ευρωπαϊκών και των ντόπιων μονοπωλίων, των «ευρωπαϊκών αξιών και συμφερόντων», όπως ανέφερε χαρακτηριστικά: «Πρέπει να εξετάσουμε τα ζητήματα ασφαλείας στην Ανατολική Ευρώπη και τη Νοτιο-Ανατολική Μεσόγειο, κυρίως λαμβάνοντας υπόψη την κρίση στην Ουκρανία, τις συνεχιζόμενες εσωτερικές συγκρούσεις στη Συρία και την πρόσφατη εξέγερση στο Ιράκ και την ευρύτερη περιοχή του. Η κρίση στην Ουκρανία συνιστά μείζονα στρατηγική εξέλιξη, η οποία δείχνει επιστροφή σε προκλήσεις σχετικές με τη χρήση βίας και με την απειλή χρήσης βίας στην ευρωπαϊκή ήπειρο. Πρέπει να τονίσω το γεγονός ότι σε αυτό το γεωπολιτικό περιβάλλον η Ελλάδα παραμένει πόλος σταθερότητας και ο Νοτιο-Ανατολικός ευρωπαϊκός παράγοντας για την υπεράσπιση των ευρωπαϊκών αξιών και συμφερόντων».
Στενότερη σύνδεση της αμυντικής βιομηχανίας με τα ιμπεριαλιστικά σχέδια
Στο μεταξύ, η στενότερη σύνδεση της εγχώριας αμυντικής βιομηχανίας στο άρμα της ΕΕ, του ΝΑΤΟ και των μονοπωλίων τους, για υποστήριξη στις ιμπεριαλιστικές αποστολές, με ταυτόχρονο υποβιβασμό του κλάδου σε ρόλο υπεργολάβου - υποκατασκευαστή, με προοδευτική απαξίωση της εγχώριας παραγωγικής βάσης και καταστροφή του εργατικού δυναμικού της, επιβεβαιώθηκε στις επαφές που είχε η αναπληρωτής υπουργός Αμυνας Φώφη Γεννηματά, στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Αμυνας (EDA) στις Βρυξέλλες, με την εκτελεστική διευθύντρια του οργανισμού Claude France Arnould.
Επισήμως κύριο θέμα των επαφών ήταν η «επόμενη ημέρα» της εγχώριας αμυντικής βιομηχανίας. Αλλος ένας κλάδος όπου επιταχύνονται οι καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις σε όφελος των μεγάλων ομίλων, επιταχύνεται η συγκέντρωση της παραγωγής πολεμικού υλικού σε μια χούφτα πολυεθνικές, όπως σχεδιάζεται χρόνια τώρα στην ΕΕ. Αποτέλεσμα αυτών των σχεδιασμών είναι η συρρίκνωση και ιδιωτικοποίηση των ελληνικών αμυντικών βιομηχανιών (βλ. ΕΑΣ κ.ά.) σε όφελος των μονοπωλίων των ισχυρών κρατών της ΕΕ.
Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, στη συνάντηση έγινε λόγος «για την ενίσχυση των ευρωπαϊκών μικρομεσαίων επιχειρήσεων μέσω ανάπτυξης των αναγκαίων υποδομών και δυνατοτήτων για τη συντήρηση, επισκευή και γενικότερα υποστήριξη των ευρωπαϊκών δυνάμεων στην εκτέλεση επιχειρήσεων και αποστολών στο πλαίσιο της Κοινής Πολιτικής για την Ασφάλεια και την Αμυνα (ΚΠΑΑ) της Ευρώπης».
Παραπέρα, η Ελληνίδα υπουργός τόνισε «την ανάγκη εκπόνησης Κοινής Αμυντικής Βιομηχανικής Πολιτικής από την πλευρά της ΕΕ, που θα προωθεί μεγαλύτερη κατανομή της εφοδιαστικής αλυσίδας πέραν των μεγάλων αμυντικών βιομηχανιών της Ευρώπης και δίνοντας κίνητρο στις μεγάλες βιομηχανίες να δίνουν υποκατασκευαστικό έργο σε μικρές επιχειρήσεις, με κριτήρια ΚΠΑΑ».
Επίσης, εστίασε στη «σπουδαιότητα μετεξέλιξης της Ευρωπαϊκής Αμυντικής Τεχνολογικής και Βιομηχανικής Βάσης σε μία που θα είναι κοινή για όλη την ΕΕ και συγχρόνως κατανεμημένη στα κράτη - μέλη χωρίς άμεσους ή έμμεσους αποκλεισμούς (...) Με αυτόν τον τρόπο θα είναι δυνατόν να εξασφαλίζεται η ενίσχυση της αμυντικής βιομηχανικής βάσης σε περιοχές που είναι εγγύτερα σε αυτές των δυνητικών περιοχών επιχειρήσεων ή αποστολών της ΕΕ στο πλαίσιο της ΚΠΑΑ».