Σελίδες

☭ Στην Ευρωπαϊκή Ένωση έχουν αποφασίσει μνημόνια διαρκείας για όλους τους λαούς! Έχουν δημιουργήσει μηχανισμούς μόνιμης επιτήρησης και εποπτείας όλων των χωρών - μελών! Το ☭ ΚΚΕ ☭ δε φοβάται, αποκαλύπτει και παλεύει ενάντια στην ΕΕ και τις αποφάσεις - συμφωνίες που έχουν ληφθεί σε αυτήν και που κρύβουν τα κόμματα του ευρωμονόδρομου, γιατί την στηρίζουν. Τι περιμένεις; Για τα ψέματα που σου είπαν, για όσα κρύβουν, δυναμώνουμε τη δύναμη της αλήθειας! Ψηφίζουμε - Δυναμώνουμε το ☭ ΚΚΕ ☭ παντού!

Τετάρτη 2 Ιουλίου 2014

ΣΥΡΙΖΑ Ολα υποταγμένα στο στόχο της κυβερνητικής εναλλαγής

Ως αιχμή της αντικυβερνητικής του ρητορικής ο ΣΥΡΙΖΑ αξιοποιεί την υπόθεση ιδιωτικοποίησης της «μικρής ΔΕΗ». Χωρίς, όμως, να αντιτίθεται ουσιαστικά στο «παγόβουνο» που ονομάζεται στρατηγική απελευθέρωσης της Ενέργειας στο πλαίσιο της ΕΕ, «κορυφή» του οποίου είναι το νομοσχέδιο για τη «μικρή ΔΕΗ». Ο ΣΥΡΙΖΑ διεκδικεί ρυθμίσεις μέσα στο πλαίσιο της απελευθέρωσης, γι' αυτό δεν μπορεί η πρότασή του να αποτελέσει αντίβαρο στην κυβερνητική πολιτική. Στο ερώτημα που τίθεται από πλευράς της κυβερνητικής προπαγάνδας για το αν είναι ενάντια στην απελευθέρωση, τα στελέχη του τραυλίζουν...
«Η εγκληματική αυτή ενέργεια της ακραία νεοφιλελεύθερης συγκυβέρνησης αποτελεί "βόμβα" για το μέλλον της χώρας, η οποία θα λειτουργήσει προς όφελος μιας χούφτας ιδιωτικών συμφερόντων, καταστρέφοντας υποδομές, δημόσια περιουσία και το στρατηγικότερο εργαλείο για την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας», αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ. Ο Δ. Στρατούλης, βουλευτής προερχόμενος απ' την «Αριστερή Πλατφόρμα» του κόμματος, δήλωσε («ΜΕΓΚΑ») ότι «χωρίς τη δημόσια ΔΕΗ είναι αδύνατη όχι μόνο η παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας αλλά και η δημιουργία ενός σχεδίου ανάπτυξής της».

Από τα παραπάνω γίνεται σαφές ότι η αντιδικία του με την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ γίνεται στη βάση αντιπαράθεσης επιχειρηματικών συμφερόντων, με κριτήριο τη στήριξη της καπιταλιστικής ανάκαμψης (βλέπε: Παραγωγική ανασυγκρότηση) και με δεδομένο ότι ένα τμήμα του κεφαλαίου (των λεγόμενων «ενεργοβόρων» βιομηχανιών) προτιμά τη διατήρηση της ΔΕΗ στο σημερινό καθεστώς, ώστε το κράτος να εγγυάται φτηνό ρεύμα. Αυτό το τμήμα, άλλωστε, χαιρέτισε την πρόσφατη συγκέντρωση του ΣΥΡΙΖΑ για τη ΔΕΗ. Οσα άλλα λέει για την εργατική - λαϊκή κατανάλωση και τα δικαιώματα των εργαζομένων του κλάδου είναι άνευ περιεχομένου, χωρίς συνολική σύγκρουση με τη στρατηγική απελευθέρωσης της Ενέργειας.
Στο πλαίσιο αυτό, ο Αλ. Τσίπρας μεταβαίνει σήμερα στον ΑΗΣ Αμυνταίου Φλώρινας. Αλλωστε, το ζήτημα της «μικρής ΔΕΗ», όπως και άλλα που πρόκειται να ανοίξει το προσεχές διάστημα η κυβέρνηση, δίνουν στον ΣΥΡΙΖΑ τη δυνατότητα να ενισχύει το αντιπολιτευτικό του προφίλ, παρότι στην ουσία δε διαφοροποιείται απ' την κυβέρνηση, αλλά και να οικοδομεί συνεργασίες και συμμαχίες με δυνάμεις και παράγοντες του αστικού πολιτικού συστήματος που «ψάχνονται», στο πλαίσιο και της εξελισσόμενης αναμόρφωσής του. Δεν έχει κρύψει, εξάλλου, την πρόθεσή του να αξιοποιήσει κάθε δυνατότητα για την προσέλκυση σε ένα «αντικυβερνητικό μέτωπο» τέτοιων δυνάμεων, με προοπτική την παρεμπόδιση εκλογής προέδρου της Δημοκρατίας απ' αυτήν τη Βουλή και την πρόκληση εκλογών.
Πίσω, βεβαίως, από το ενδιαφέρον του ΣΥΡΙΖΑ για τη ΔΕΗ, το νερό, τους αιγιαλούς κ.ά. δε βρίσκεται η ουσιαστική ανάγκη ανάπτυξης της κοινωνικής συμμαχίας ανάμεσα σε εργαζόμενους, αυτοαπασχολούμενους, λαϊκά στρώματα σε αυτά τα ζωτικά μέτωπα πάλης, η αντιπαράθεση με τη στρατηγική του κεφαλαίου και της ΕΕ (πώς θα μπορούσε άλλωστε;) αλλά η αξιοποίησή τους για να αναδειχθεί σε κυβερνητική δύναμη. Οπως θυμόμαστε παλιότερα τον Γ. Α. Παπανδρέου και το ΠΑΣΟΚ να «τρώει χημικά» σε διαδήλωση ενάντια στην ιδιωτικοποίηση του ΟΛΠ κ.α.
Ο Π. Σκουρλέτης, μιλώντας χτες στο ρ/σ «Βήμα», στον απόηχο της συζήτησης για «μεγάλο συνασπισμό», παραδέχτηκε ότι αυτό που προέχει για το κόμμα του είναι η χειραγώγηση του λαού στη στρατηγική στήριξης του κεφαλαίου. «Το θέμα δεν είναι ζήτημα μιας αριθμητικής πλειοψηφίας αλλά μιας πραγματικής κοινωνικής πλειοψηφίας και της διασφάλισης μιας ευρύτερης κοινωνικής συναίνεσης» δήλωσε και πρόσθεσε «γι' αυτό, μάλιστα, εμείς πολλές φορές λέμε ότι ακόμα και κοινοβουλευτική αυτοδυναμία να έχουμε, έχει εξίσου μεγάλη σημασία να έχουμε μια πλειοψηφία μέσα στην ίδια την κοινωνία (...) θέλουμε να έχουμε μια άμεση στήριξη από την ίδια την κοινωνία και το λαό».
Ενώ μια μέρα νωρίτερα, ο Ν. Παππάς, δεξί χέρι του Αλ. Τσίπρα, προετοιμάζοντας το έδαφος για ακόμα μεγαλύτερη προσαρμογή του ΣΥΡΙΖΑ στο σύστημα, τάχα ...εξ ανάγκης και όχι γιατί αυτό υπαγορεύουν οι ανάγκες του κεφαλαίου, την εξουσία του οποίου θέλει να διαχειριστεί, αλλά και σερβίροντας εγκαίρως νέα κάλπικα και εκβιαστικά διλήμματα στο λαό, δήλωνε «αν δεν είμαστε αυτοδύναμοι θα οδηγηθούμε σε αναγκαστικές κεντροαριστερές συμμαχίες και οδυνηρές "δεξιές στροφές" και υποχωρήσεις», χτες ο Π. Σκουρλέτης έκλεισε το μάτι σε άλλες δυνάμεις της διαχείρισης, λέγοντας: «Βλέποντας και το πραγματικό αποτέλεσμα της κάλπης των ευρωεκλογών, κάνω μια εκτίμηση ότι σε συνθήκες εθνικών εκλογών είναι πολύ πιθανό ο ΣΥΡΙΖΑ να είναι αυτοδύναμος αλλά σε κάθε περίπτωση θα υπάρξουν και δυνατότητες ώστε να προκύψει μια κυβέρνηση με κορμό την αριστερά».
Στο μεταξύ, η ΔΕΗ αλλά και ο κανονισμός λειτουργίας της απασχόλησαν την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ χτες, τη συνεδρίαση της οποίας χειρίστηκε εξ ολοκλήρου ο Π. Λαφαζάνης, παρουσία του Αλ. Τσίπρα που δεν τοποθετήθηκε. Η ΚΟ απέρριψε σκέψεις για εισαγωγή μέτρων πειθαρχικού χαρακτήρα σε βάρος όσων διαφοροποιούνται απ' την επίσημη γραμμή, ιδιαίτερα σε κρίσιμες ψηφοφορίες. Επιβεβαιώθηκε, τέλος, η απόφαση του ΣΥΡΙΖΑ να κλιμακώσει την κούφια αντιπαράθεση με την κυβέρνηση και στη Βουλή, όπου όλα δείχνουν ότι θα ζητήσει ονομαστικές ψηφοφορίες σε τρία νομοσχέδια που αναμένεται να έρθουν στη Βουλή εντός της βδομάδας.