Σελίδες

☭ Στην Ευρωπαϊκή Ένωση έχουν αποφασίσει μνημόνια διαρκείας για όλους τους λαούς! Έχουν δημιουργήσει μηχανισμούς μόνιμης επιτήρησης και εποπτείας όλων των χωρών - μελών! Το ☭ ΚΚΕ ☭ δε φοβάται, αποκαλύπτει και παλεύει ενάντια στην ΕΕ και τις αποφάσεις - συμφωνίες που έχουν ληφθεί σε αυτήν και που κρύβουν τα κόμματα του ευρωμονόδρομου, γιατί την στηρίζουν. Τι περιμένεις; Για τα ψέματα που σου είπαν, για όσα κρύβουν, δυναμώνουμε τη δύναμη της αλήθειας! Ψηφίζουμε - Δυναμώνουμε το ☭ ΚΚΕ ☭ παντού!

Κυριακή 4 Μαΐου 2014

Η φτώχεια στην Ασία και οι νέοι κερδοφόροι τομείς

Οτι θα διπλασιάσει τις επενδύσεις στους τομείς της Υγείας και της Παιδείας και θα διπλασιάσει αυτές που αφορούν υποδομές που «μπορούν να μειώσουν τη φτώχεια» ανακοίνωσε η Αναπτυξιακή Τράπεζα της Ασίας, με αφορμή τη δημοσιοποίηση έκθεσης για τους Ασιάτες που ζουν σε συνθήκες ακραίας φτώχειας. Σύμφωνα με αυτήν, 1,6 δισεκατομμύρια άνθρωποι που ζουν στην περιοχή της Ασίας και του Ειρηνικού, κινδυνεύουν «να βρεθούν ξανά μέσα σε ακραία φτώχεια» αφού ζουν με λιγότερα από δυο δολάρια τη μέρα. 733 εκατομμύρια άνθρωποι παλεύουν να επιβιώσουν με 1,25 δολάρια τη μέρα, σε μια περιοχή όπου - σύμφωνα πάντα με τη συγκεκριμένη πηγή - συγκεντρώνεται το 60% των φτωχότερων ανθρώπων του κόσμου. Η έκθεση καθόρισε δέκα «στρατηγικές προτεραιότητες» που θα «οξύνουν και θα εξισορροπήσουν» τις επιχειρήσεις της (σ. σ. της Τράπεζας) και «θα δυναμώσουν την ανταπόκρισή της στο μεταρρυθμιζόμενο επιχειρηματικό περιβάλλον, όπως επίσης θα αυξήσουν την ικανότητα και την αποτελεσματικότητά του».
Τι λέει δηλαδή το συγκεκριμένο χρηματοπιστωτικό ίδρυμα των καπιταλιστών της Ασίας; Οτι η συγκεντρωμένη μιζέρια που υπάρχει στην Ασία μπορεί να αξιοποιηθεί από τα αναδυόμενα μονοπώλια (και όχι μόνο) της περιοχής, για να προσελκύσουν και να διαθέσουν στη συνέχεια κρατικές επιδοτήσεις, αλλά και ιδιωτικά κεφάλαια σε τομείς όπως η Πρόνοια, η Παιδεία, η Υγεία, η Ασφάλιση, προσφέροντας έτσι διέξοδο σε συσσωρευμένα κεφάλαια.
Ετσι, ο εξαθλιωμένος εργάτης στην Ινδία, τις Φιλιππίνες, τη Μαλαισία ή την Ινδονησία, που στερείται στοιχειώδεις υπηρεσίες και παροχές, με τεράστιες απειλές για την επιβίωση των παιδιών του (π.χ. αποχετευτικό δίκτυο, εμβόλια, στέγη), θα πρέπει να ευγνωμονεί (και βέβαια να υποτάσσεται) όσους επενδύουν στους αντίστοιχους κλάδους.
Επίσης στην Κίνα, όπου δυναμώνουν οι καπιταλιστικές σχέσεις, η κυβέρνηση ανακοίνωσε προγράμματα προσέλκυσης επενδυτών σε τομείς της Κοινής Ωφέλειας, δηλαδή ανοίγει ακόμα πιο διάπλατα το δρόμο στην εμπορευματοποίηση ευαίσθητων τομέων. Στην Ινδία, «νέες» δυνάμεις που εμφανίζονται να «διαφοροποιούνται» από τα «κόμματα εξουσίας», όπως το «κόμμα του Απλού Ανθρώπου», ισχυρίζονται ότι θα εξασφαλίσουν στον «απλό άνθρωπο» την Υγεία που χρειάζεται, «υποχρεώνοντας τα ιδιωτικά νοσοκομεία να επιδεικνύουν και να παρατηρούν ένα χάρτη με τα δικαιώματα των ασθενών και να επιδεικνύουν τα ποσοστά και τις τιμές χρέωσης των διαφόρων υπηρεσιών», λες και το πρόβλημα για τον εργάτη δεν είναι το να έχει δωρεάν πρόσβαση στις υπηρεσίες Υγείας, αλλά το ότι δεν ξέρει τις τιμές για το φάρμακο, την επέμβαση, την εξέταση κλπ.
Με δεδομένο ότι η περιοχή της Ασίας και του Ειρηνικού συγκεντρώνει το ενδιαφέρον όλο και περισσότερων μονοπωλίων, μαζί με τις προτάσεις για την καπιταλιστική ανάπτυξη των αναδυόμενων οικονομιών θα αυξηθούν και οι προτάσεις για τη διαχείριση της φτώχειας και της λαϊκής δυσαρέσκειας.
Αυτή είναι η «πρόοδος» που τώρα απλώνεται ραγδαία και στην Ασία: Οι λαϊκές ανάγκες να γίνονται αφορμή για μπίζνες και πάρε - δώσε μεταξύ πολυεθνικών. Να «ικανοποιούνται» μόνο, όπως και μόνο εφόσον βολεύονται τα συμφέροντα των μονοπωλίων, δηλαδή μέσα από τη διαρκή ένταση της εκμετάλλευσης των εργαζομένων, μέσα από τη σχετική και απόλυτη εξαθλίωσή τους.

Α.Μ